Pokrzywa jest chwastem pospolitym w krajach o klimacie umiarkowanym i zimnym. Rośnie przede wszystkim w miejscach zacienionych, w zaroślach, na pastwiskach, w rowach, przy płotach, w ogrodach, ale spotykana jest również w bliskim sąsiedztwie zabudowań. Cała roślina pokryta jest parzącymi włoskami, z którymi kontakt wywołuje powstanie bąbla pokrzywkowego. Pokrzywa produkuje dużą ilość ziaren pyłku, ma długi okres pylenia, a stężenia jej pyłku osiągają bardzo wysokie wartości w atmosferze, rzadko jednak jest przyczyną objawów uczuleniowych.

Pokrzywa jest blisko spokrewniona z parietarią. Parietaria występuje obficie głównie w krajach śródziemnomorskich i jest tam powodem częstych uczuleń. Pojedyncze egzemplarze parietarii są znajdowane również w Polsce, jednak parietaria, będąca rośliną ciepłolubną, zajmuje stanowiska zbliżone do zadomowionej w Polsce pokrzywy i nie ma w naszym kraju szans na ekspansję.

 

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)

 

Opracowanie: dr n. med. Piotr Rapiejko, Ośrodek Badania Alergenów Środowiskowych